Väveriet idag

Besökare som kliver in i väveriet på plan 1 i fabriksbyggnaden på Repslagargatan 15 tror kanske först att de har rest tillbaka i tiden. Industrimiljön är visserligen intakt från slutet av 1800-talet, men vävstolarna är fortfarande igång och i lokalerna visas ibland textila konstutställningar. Snart blir de varse att det här är en plats där historia möter samtid. 

För närvarande pågår en generationsväxling i väveriet. Därför bemannas väveriet därför endast under vissa perioder då vi inventerar, renoverar och testkör vävstolarna och annan utrustning. Varsamt iordningställer vi väveriet med målsättningen att ha en fungerande maskinpark. Besökare är välkomna att följa arbetet, både på plats och via hemsidan och sociala medier.

Hösten 2023 inleder Almgren sidenväveri & museum vävresidenset, Vävskifte - Almgren sidenväveri 3.0, i samarbete med Hantverksakademin i Stockholm. Under två år ges tre lärlingar möjlighet att lära sig hela framställningsprocessen från skiss till färdigt siden inom ramen för Almgrens sidenväveris verksamhet.

Vårt mål är att ha en egen produktion av sidensjalar och sidenband för försäljning i Sidenväveriets butik. Vi kommer också att fortsätta med produktionen av sidentyger efter historiska förlagor. Specialbeställningar bedöms individuellt. Vid sidan om den egna tillverkningen förmedlar vi även band till ordenssällskap och andra sammanslutningar.

Stiftelsen K.A. Almgrens sidenväveri & museum är Kunglig hovleverantör sedan 1844.  


Att sätta upp en sidenvarp

I filmen ser du Sidenväveriets förra väverska, Sonja Enbuske, sätta upp en varp.

Andra sidenväverier och sidenmuseer

Här är några sidenväverier och sidenmuseer i Europa, värda ett besök:

Antico Setificio Fiorentino (Florens, Italien)

Fondazione Lisio (Florens, Italien)

The Humphries Weaving Company Ltd. (Sudbury, England)

Macclesfield Silk Museum (Macclesfield, England)

Maison des Canuts (Lyon, Frankrike)

Museo Didattico della Seta (Como, Italien)

Tessitura Luigi Bevilacqua (Venezia, Italy)