Tänk som en dator

Hur fungerar en dator? Vilket språk talar den? Och kan den egentligen tänka själv? Skolprogrammet Tänk som en dator är en lekfull ingång till programmeringens värld.

Vi utgår från våra jacquardvävstolar, en uppfinning från 1800-talet, som brukar kallas "den första datorn". Varför kallas den så? Eftersom vävstolen programmeras med hjälp av hålkort som styr tygets mönster. Här får eleverna vara datorer, som styr en programmerad väv.

Skolprogrammet Tänk som en dator

Jacquard behöver hjälp med sin uppfinning! Han har uppfunnit en vävstol med hålkort men vill göra den ännu bättre. Som tur är kan kanske eleverna hjälpa till att testa vävstolen.

Tänk som en dator handlar om datalogiskt tänkande. Vi arbetar med stegvisa instruktioner och kodning med symboler. Vävning och programmering har alltid hört ihop, och med Jacquardvävstolen blev det ännu tydligare. Eleverna funderar på programmerade föremål som de kan ha hemma och vi pratar tillsammans om hur en dator tänker. Vad är skillnaden på eleverna som har hjärnor och datorn som bara följer instruktioner?

Programmet är uppbyggt kring en workshop där eleverna testar att väva med hålkort i stora ramar. Det är viktigt att följa alla instruktioner och symboler, men kanske dyker det upp en bugg i systemet.


Tidsåtgång

Programmet är ca 75 minuter långt.

Målgrupp, läroplan

Tänk för klimatet är framtaget för F-klass och ÅK1. Centralt innehåll från matematik, teknik, slöjd, samhällskunskap och historia berörs i programmet.


Bokningsinformation

Skolprogrammet går att boka vardagar mellan kl. 9.00-12.00 med start senast 10:45.
Vi vill att minst två vuxna följer med.

Pris: 750:- 

För mer information kontakta  tove.karlsson@kasiden.se eller  lotta.nordstrom@kasiden.se


Bokningsförfrågan

För att boka skickar du en bokningsförfrågan via vårt formulär.

Bokningen är bindande och avbokning måste göras en vecka innan datumet för visningen.
Sker avbokningen med kortare varsel debiteras kostnaderna.