Skolprogramsprojektet Väva in 

Sidenväveriet utvecklar nya skolprogram! Hösten 2020 startade projektet Väva in med stöd från Allmänna arvsfonden. Under projektets tre år ska vi ta fram flera nya skolprogram för grundskolan och gymnasiet tillsammans med elever och lärare i våra fokusklasser. Elever kommer att medverka i olika delar av museets verksamhet, bland annat som guider.

Sidenväveriets långa historia som textilindustri och kvinnoarbetsplats ger historiska perspektiv på dagens textila produktion och konsumtion och Agenda 2030. Här möts historia och samtid.


Väv för klimatet 

Det första skolprogrammet går under namnet Väv för klimatet, och är nu bokningsbart! Programmet har utvecklats tillsammans med elever i åk 5 och lärare på Hammerstaskolan i Botkyrka kommun.

Programmet är en elevaktiv workshop med teoretiska övningar och praktisk vävning. I Väv för klimatet utforskar vi vårt förhållande till textilier förr och idag och vad vi kan göra för att textilproduktionen och konsumtionen ska bli mer hållbar.

Läs mer och boka skolprogrammet Väv för klimatet

Slit på fabrik

Just nu är vi i full färd med att utveckla skolprogram nummer två, som vi kallar Slit på fabrik, och det behandlar temat industrialismen. Programmet vänder sig till högstadiet och tas fram i samarbete med elever och lärare i åk 8 på Åsö grundskola.

Slit på fabrik tar avstamp i K.A. Almgrens sidenfabrik på Repslagargatan under 1800-talet och sträcker sig fram till elevernas egen samtid.  I programmet vill vi erbjuda skolor en möjlighet att "komma nära" människorna som levde och arbetade under industrialismen i Stockholm.

I Sidenväveriets bevarade fabrik från 1860-talet står eleverna plötsligt mitt i samma miljö som hundratals väverskor arbetade i. Med hjälp av historiska källor får de upptäcka fabriken och "lära känna" några av de många människorna som figurerade på sidenväveriet.

Programmet är framtaget med fokus på Agenda 2030 och de 17 globala målen, och eftersträvar en tydlig samtidskoppling med arbetsvillkor inom textilindustrin då och nu som gemensam nämnare.

Kontakt

Museipedagog Tove Karlsson, tove.karlsson@kasiden.se

Samarbeten

I projektet har vi flera samarbetsparter som på olika sätt bidrar till innehållet: Norrköpings stadsmuseum, Rydals museum, Sveriges konsumenter, Spilloteket, Stadsmuseet i Stockholm, Stockholms kvinnohistoriska, Stockholmskällan, Modevetenskapen vid Stockholms universitet, Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund.


Lärarinformation

Vill du ha information om vad som händer på Sidenväveriet?

Anmäl dig till att få utskick från oss