Skolprogramsprojektet Väva in 

Sidenväveriet utvecklar nya skolprogram! Hösten 2020 startade projektet Väva in med stöd från Allmänna arvsfonden. Under projektets tre år ska vi ta fram flera nya skolprogram för grundskolan och gymnasiet tillsammans med elever och lärare i våra fokusklasser. Elever kommer att medverka i olika delar av museets verksamhet, bland annat som guider.

Sidenväveriets långa historia som textilindustri och kvinnoarbetsplats ger historiska perspektiv på dagens textila produktion och konsumtion och Agenda 2030. Här möts historia och samtid.


Väv för klimatet 

Det första skolprogrammet går under namnet Väv för klimatet, och är nu bokningsbart! Programmet har utvecklats tillsammans med elever i åk 5 och lärare på Hammerstaskolan i Botkyrka kommun.

Programmet är en elevaktiv workshop med teoretiska övningar och praktisk vävning. I Väv för klimatet utforskar vi vårt förhållande till textilier förr och idag och vad vi kan göra för att textilproduktionen och konsumtionen ska bli mer hållbar.

Läs mer och boka skolprogrammet Väv för klimatet

Slit på fabrik

Slit på fabrik är Sidenväveriets skolprogram om industrialismen. Programmet riktar sig till högstadiet och vissa kurser på gymnasiet, och har tagits fram i samarbete med elever och lärare på Åsö grundskola.

Programmet syftar till att ge en ökad förståelse för hur det var att leva under industrialismen. Här får eleverna arbeta med historiska källor och prova på att arbeta i industrin. De kommer nära människorna som arbetade i väveriet. Här kopplas aktivt dagens textilindustrier i Asien till gårdagens väverier på Södermalm.

Programmering

Nu utvecklar vi skolprogram nummer tre, som kommer att handla om programmering.

När K.A. Almgren slog upp portarna till sin första sidenfabrik år 1833 var den utrustad med den allra senaste tekniken - Jacquardvävstolen. Den revolutionerande tekniken, där tygets tilltänkta mönster översätts till hålkort, räknas idag som en av de tidigaste datorerna.

Programmet kommer att rikta sig till grundskolans årskurs 1-3.

Kontakt

Museipedagog Tove Karlsson, tove.karlsson@kasiden.se
Hantverkspedagog Lotta Nordström, lotta.nordstrom@kasiden.se

Samarbeten

I projektet har vi flera samarbetsparter som på olika sätt bidrar till innehållet: Norrköpings stadsmuseum, Rydals museum, Sveriges konsumenter, Spilloteket, Stadsmuseet i Stockholm, Stockholms kvinnohistoriska, Stockholmskällan, Modevetenskapen vid Stockholms universitet, Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund.


Lärarinformation

Vill du ha information om vad som händer på Sidenväveriet?

Anmäl dig till att få utskick från oss