Kläder och konsekvens

Kläder och konsekvens – ett spel om att bryta eller följa mönster 

Hur har vi genom historien uttryckt oss genom kläder och stil? Vad påverkade val av kläder förr? Vad påverkar oss idag? Kläder och konsekvens handlar om att bryta eller följa mönster.


Skolprogrammet Kläder och konsekvens

Kläder och konsekvens är upplagt som ett spel där eleverna styr flera karaktärer som rör sig i Stockholm vid olika historiska nedslag mellan 1760–1910. Karaktärerna som tillhör olika samhällsgrupper och kön ställs inför olika val av kläder – val som får olika konsekvenser i sin samtid.

Programmet innehåller arbete med historiska källor, möjlighet att prova klädesplagg och diskussioner. Spelet ger historiska perspektiv på frågor om personlig frihet, grupptillhörighet, demokrati, normer, ekonomiska möjligheter och begränsningar, frågor som än idag har starkt inflytande i ungas vardag.

Programmet avslutas med en gruppdiskussion där eleverna samlas för att presentera sin karaktär, tidsperioden och de situationer hen hamnade i. Tillsammans jämför och diskuterar klassen hur livsvillkoren kan skifta beroende på vem du är och vilken tid du lever i.

Programmet sträcker sig över en lång historisk tidsperiod men det är inte nödvändigt att eleverna har läst om alla tidsepoker innan. Information som behövs tillhandahålls i spelet.


Tidsåtgång

Programmet är ca 90 minuter långt.

Målgrupp, läroplan

Programmet Kläder och konsekvens är framtaget för Gymnasiet, Historia 2a, historia 2b kultur


Bokningsinformation

Skolprogrammet går att boka mellan 9:00-12:00 vardagar. Vi vill att minst en lärare eller pedagog följer med.

Pris: 750:- 

För mer information kontakta  tove.karlsson@kasiden.se eller  lotta.nordstrom@kasiden.se


Bokningsförfrågan

För att boka skickar du en bokningsförfrågan via vårt formulär.

Bokningen är bindande och avbokning måste göras en vecka innan datumet för visningen.
Sker avbokningen med kortare varsel debiteras kostnaderna.