Fabriken - ny utställning öppnar den 8 mars

01.03.2022

På Kvinnodagen den 8 mars öppnar en ny utställning på plan 3 på Sidenväveriet:
Fabriken - om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från början av 1800-talet till idag.

Sidenväveriet har i alla tider varit en kvinnoarbetsplats. På 1870-talet arbetade omkring 280 personer i företaget. De allra flesta var kvinnor som arbetade som väverskor, varperskor, spolerskor och franserskor. I vår nya utställning får du möta några av de kvinnor som har arbetat här och veta mer om sjalarna och allt annat som de vävde och sydde. Det handlar om Sidenväveriets snart 200 åriga historia i ett globalt perspektiv. Från starten 1833 innan industrialismen hade slagit igenom i Sverige, genom glansdagarna, nedgången, breddningen, TEKO-krisen och återstarten. Hela vägen fram till idag. Det är en spännande historia som både speglar industrialismens utveckling i Sverige och ger perspektiv på dagens ohållbara modeindustri.

För 60 år sedan hade Sverige en betydande textil- och klädindustri. Det var en kvinnodominerad bransch och det är det fortfarande, men idag sysselsätter den kvinnor på andra sidan jordklotet.

-Sidenväveriet är ett aktivt väveri som har lyckats överleva in i våra dagar, vilket ger oss unika möjligheter ge historiska perspektiv på dagens ohållbara modebransch, säger museichef Anna Hedtjärn Wester och fortsätter: -Med den här utställningen vill vi visa att Sidenväveriet är relevant för vår tids angelägna frågor om tekoindustrins klimatpåverkan och orättvisa arbetsvillkor, men vi vill göra något mer, vi vill inspirera till förändring, att både du och jag kan göra skillnad.