Mattvernissage i skolprogrammet Väv för klimatet

10.05.2022

Idag hade vi vernissagemingel på sidenväveriet! Elever och lärare från årskurs 5 på Hammerstaskolan i Botkyrka var på plats i vävsalen och höll vernissage för den första mattan som skapats i skolprogrammet Väv för klimatet. Väv för klimatet är en del av arvsfondsprojektet Väva in där vi tar fram nya, spännande skolprogram med fokus på Agenda 2030 och FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Mattan har eleverna vävt av sina egna, avlagda kläder, och varje elevs bidrag fungerar som en slags namninsamling. Varje matta har ett tema, utformat som ett krav som eleverna själva valt och formulerat. Årets matta hade kravet: "Du får mattan om du lovar att lägga några extra kronor när du köper in tyg och kläder nästa gång, och att pengarna ska gå till den som sytt".

Medverkande vernissagen var även representanter för Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Botkyrka. Kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) mottog mattan och skrev på ett kontrakt där elevernas krav framgick. Om ett år gör klassen en uppföljning, och har inte elevernas röster hörts kommer de att ta tillbaka mattan till skolan.

P4 Radio Stockholm var på plats och sände direkt med två elever som berättade om arbetet och budskapet bakom mattan. Inslaget finns att lyssna på här, 15 minuter in i programmet:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1929462

Till höstterminen 2022 börjar vi på nästa matta, och då är alla klasser som vill välkomna att vara med och bidra!