Väv för klimatet

I skolprogrammet Väv för klimatet arbetar eleverna aktivt i workshop-format med praktiska och teoretiska övningar om textilproduktion, hållbarhet och vårt förhållande till kläderna vi har på oss då och nu. Eleverna lär sig om textilindustrins utmaningar, och sin egen roll i konsumtionskedjan. Dagens textilindustri är ohållbar för både människor och miljö, men det går att ändra på! Klassen får ett historiskt perspektiv på den textilproduktion som en gång var stor på Södermalm, men idag har flyttat till andra delar av världen.

Vem är det som sytt kläderna jag har på mig? Vad är hållbarhet? Kan man sy om något gammalt till något nytt? Hur mycket kläder ägde man förr? Kan jag som person påverka? Hur gör man när man väver?

Modulsystemet

Programmet är utformat i två moduler på ca 75 minuter vardera. Modulerna är bokningsbara separat eller i kombinerad version på 2,5 timmar. Du som lärare bestämmer själv vilken modul du vill boka. Observera att väv-workshopen endast kan genomföras i halvklass. Möjlighet finns att förlägga en rast under programmet, men då blir besöket längre.

Modul 1: Workshop i vävning med remake

Kom och väv med oss! I den här modulen arbetar eleverna med återbruk i teori och praktik. Med egna avlagda plagg väver de på en gemensam trasmatta. 

Alla klasser som bokar programmet är med och bidrar till samma trasmatta. Varje matta har ett tema, formulerat som ett krav, och varje enskild elevs bidrag fungerar som en namninsamling. Vid läsårets slut ställs mattan ut på Sidenväveriet och överlämnas till en makthavare tillsammans med elevernas krav. 

Under tiden eleverna väntar på sin tur i en av de tre vävstolarna arbetar de med olika praktiska och teoretiska uppgifter.

Förbered ditt besök

Modul 2: Hållbart mode på 1800-talet och idag

I denna modul får eleverna diskutera vårt förhållande till textilier och kläder då och nu. Hur mycket kläder ägde man förr? Vad shoppade man då? Hur mycket var kläderna värda? 

I gruppövningar arbetar eleverna med historiska källor och nutida märkningar. Workshoppen innehåller både teoretiska och praktiska övningar, och eleverna får resonera kring vad som är viktigt för dem när de köper eller önskar sig kläder. Är det märket? Design? Schysta villkor för arbetarna? Upp till bevis! Kan eleverna pricka rätt pris bland 4 snarlika vita t-shirts?


Målgrupp, läroplan

Väv för klimatet är framtaget för mellanstadiet åk 4 - 6 men kan anpassas för andra årskurser inom grundskolan och gymnasiet. Centralt innehåll i kursplanerna för samhällskunskap, slöjd, historia och hem- och konsumentkunskap berörs i programmet. Programmet är kopplat till Agenda 2030 och mål 12 (Hållbar konsumtion och produktion) av de 17 globala målen.


Bokningsinformation

Skolprogrammet går att boka vardagar mellan kl. 9.00-12.00

Vid bokning av en modul (75 minuter) erbjuder vi start kl 8:30 eller 10:30.
Vid bokning av båda modulerna (2,5 timmar) erbjuder vi start kl 9:30.

Observera att vävworkshopen endast kan bokas i halvklass. Vi vill att minst två vuxna följer med.

Pris: 750:- per modul, 950:- vid bokning av båda modulerna.

För mer information kontakta  tove.karlsson@kasiden.se eller  lotta.nordstrom@kasiden.se


Bokningsförfrågan

För att boka skickar du en bokningsförfrågan via vårt formulär.

Bokningen är bindande och avbokning måste göras en vecka innan datumet för visningen.
Sker avbokningen med kortare varsel debiteras kostnaderna.