Årets mattor är redo för vernissage

13.05.2024

Tre stycken lååånga mattor blev det i årets Väv för klimatet! Över trehundra barn och unga i åldrarna 11 till 20 år har varit med och vävt mellan september 2023 och maj 2024. 

Väv för klimatet är ett av Sidenväveriets skolprogram. Det handlar om textilindustrin, klädkonsumtionen och hur man kan leva mer hållbart. I programmet får bland annat eleverna vara med och väva trasmattor på en äkta vävstol. Mattorna vävs av plagg klasserna själva har med sig och fungerar som en slags namninsamling och kommer att lämnas till makthavare. Den första klassen som startar upp vävningen under höstterminerna hittar även på ett krav som kopplas ihop med mattorna. Denna gång var det årskurs 5 på Fria Maria barnskola i Stockholm som hittade på kravet som lyder: "Du får mattorna om du lovar att alla kläder och tyger som köps in ska komma från fabriker där alla som jobbar får rättvist betalt och där det inte finns barnarbete".

Under veckan kommer eleverna anordna ett vernissage på Sidenväveriet där mattorna högtidligt överlämnas till tre stycken regionpolitiker i Stockholms län. Men politikerna får inte sitta lugnt i båten – om ett år är det uppföljning, och då avgör eleverna om makthavaren arbetat tillräckligt mycket med att fullfölja kraven. Har hen det får makthavaren behålla mattan, men är eleverna missnöjda tar de tillbaka sin matta.

Läs mer om Väv för klimatet